Koirien terveysongelmat ja ruokinta Erilaisista elimistön toiminnallisista häiriöistä tai sairauksista kärsiville koirille kuulee usein suositeltavan joko teollisia erityisruokavalioita tai vaihtoehtoisesti raakaruokintaa.
Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole oireilevan tai sairaan koiran ruokintaan paras mahdollinen vaihtoehto. Teolliset ruuat sisältävät usein erilaisia lisäaineita, jotka entisestään kuormittavat koiran elimistöä. Myös raaka-aineiden laatu on usein kysymysmerkki ja ne ovat joka tapauksessa teollisesti käsitellyssä muodossa. Raakaruokavalio sen sijaan sisältää yleensä runsaasti rasvaa sekä mahdollisesti luuta tai muuta sidekudosta ja raakoja kasviperäisiä aineksia, jotka kuormittavat oireilevan koiran ruoansulatusta ja saattavat aiheuttaa ongelmia. Kun koiralla on terveysongelmia on tarkkaan valikoiduista, tuoreista raaka-aineista koostettu ruokavalio yleensä paras vaihtoehto. Silloin voidaan raaka-aineet sekä niiden suhteet ja valmistustapa räätälöidä juuri kyseisen koiran tilanteeseen ja terveydentilaan parhaiten sopiviksi ja pystytään esimerkiksi tarvittaessa tarkkaan rajaamaan, mitä ruoka sisältää. Sen lisäksi, että erityisruokavalioissa ravinnon raaka-aineet ja niiden keskinäiset suhteet valitaan kyseessä olevan tilanteen mukaan, on myös ravintolisien käytöllä iso merkitys. Esimerkiksi ruoka-aineallergioiden yhteydessä on hoidon onnistumisen kannalta tärkeää tiedostaa, että mikäli koira on oireillut pitkän aikaa vatsa- tai iho-oirein, ei yleensä riitä että mahdollinen sopimaton ainesosa poistetaan ruokavaliosta, vaan täytyy myös korjata syntyneet puutokset tai vauriot elimistössä. Ottamalla yhteyttä ja varaamalla ajan koiran ravitsemusneuvontaan saat sekä suulliset että kirjalliset ohjeet koirasi ruokintaan ja tarvittavien ravintolisien käyttöön. Ohjaan myös tarvittaessa asiakkaan eteenpäin eläinlääkärille tai muille koira-alan ammattilaisille. Kuvassa esimerkki siitä, miltä itse tuoreista raaka-aineista valmistettu annos voi näyttää.
0 Kommentit
Kyljelleen menemisen opettaminen koiralle On hyödyllistä, mikäli koira osaa esimerkiksi hierontaan tullessaan mennä kyljelleen makaamaan pyydettäessä. Koiraa voidaan toki hieroa muissakin asennoissa mutta parhaiten hieronnalla ja venytyksillä saadaan vaikutettua lihaksiin silloin kun ne ovat rentoina eli kun koira makaa kyljellään, jolloin sen ei tarvitse tehdä lihastyötä asentonsa ylläpitämiseen. Kun kyljelleen meneminen on erikseen opetettu koiralle positiivisesti vahvistamalla tekee koira sen mielellään ja esimerkiksi vilkkaalle koiralle on näin hierontatilanteessa helpompi kertoa kuinka sen toivotaan käyttäytyvän. Kyljelleen menon voit opettaa seuraavalla tavalla: Opeta tai ohjaa koira ensin menemään maahan ja lähde sen jälkeen vahvistamaan aluksi pienintäkin kyljelleen kääntymiseen johtavaa liikettä, esimerkiksi sitä että koira kääntää lantiotaan vinosti maata kohti tai laskee päätään alaspäin. Naksutin on tässä oiva apuväline ja palkkiona kannattaa käyttää makupaloja. Nosta pikkuhiljaa kriteeriä niin että koira joutuu menemään koko ajan enemmän ja enemmän kohti kylkiasentoa ennen palkitsemista. Voit nopeuttaa koiran oppimista kun ohjaat sitä palkitessasi makupalan avulla lähemmäs haluttua asentoa. Toimi rauhallisesti. Kun koira osaa mennä kyljelleen ala palkitsemaan sitä kyljellään olemisesta, vapauta välillä koira ja anna sen ottaa asento uudestaan. Tässä vaiheessa voit liittää käytökseen vihjesanan sanomalla sen yhtä aikaa koiran mennessä kyljelleen sekä opettaa koiran kääntymään samalla tavalla myös toiselle kyljelleen. Opeta vasemmalle ja oikealle kyljelle kääntymiseen omat vihjesanansa. Kun olet ensin opettanut koiran kääntymään esimerkiksi oikealle kyljelleen, voit aluksi vasenta opettaessasi joutua muutaman toiston ajan palkitsemaan koiraa pelkästään maassa paikallaan olemisesta. Sen jälkeen voit lähteä etenemään vasemmalle kyljelle kääntymisen opettamisessa samaan tapaan kuin aikaisemmin oikealle kääntymisen kanssa. Päätä harjoittelu rentouttamalla koira kylkiasentoon sitä rauhallisesti, pitkin vedoin pitkin selkää silitellen. Hyvä keino on myös jättää ohjaava käsi koiralle pysyvästi vihjeeksi siitä, kummalle kyljelle sen kulloinkin halutaan kääntyvän. Tällöin ei eri puolille tarvitse erikseen opettaa eri vihjesanaa. Videolla mallia näyttää sk collie Piina. |
LaatijaAnni Saarela /Koirapalvelu Balanssi arkisto
helmikuu 2024
Kategoriat |